Светът отвъд нас
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ошо ЗА МЪЖА И ЖЕНАТА

Go down

Ошо  ЗА МЪЖА И ЖЕНАТА Empty Ошо ЗА МЪЖА И ЖЕНАТА

Писане by zen Съб Юни 29, 2013 8:38 pm

Адам живял като животните, растенията и птиците, като не правел нищо. Това било истинска наслада - просто да се радваш на живота като децата. Те не правят нищо, а му се радват и само играят.
Господ казал: Недей да ядеш плода на дървото на зна­нието, защото в момента, в който вкусиш този плсд, ти ще станеш деятел, тъй като знанието е ненужно, ако не действа като средство за правене на нещо.
***
Знанието означава техно­логия, ноу-хау. Знанието е техническо средство за по-умело правене на нещата. Знанията те правят по-ефикасен изпълнител.
***

Обаче змията, ги изкусила.
Първо тя изкусила Ева. Това също е от значение, защото, където и да погледнеш, ще видиш винаги как Евите тласкат мъжете си към правене на нещо. "Иди да свършиш това! Трябва да си пос­троим по-голяма къща и да си купим по-голяма кола! Нужни са ни повече богатства, диаманти. Върви да направиш нещо, стига си седял в къщи!" Жените все ръчкат мъжете си.
Така че притчата е многозначна. Ако го оставиш мъ­жа, той ще се отпусне и ще стане лентяй. Той просто ще релаксира. Ще си свири с флейтата под дървото, ще си пийва от шишето винце и това му стига! Няма да му е до света и да се безпокои за него.
***
В притчата е казано: змията първо убедила Ева. "Това дърво - дървото на знанието е забранено, защото Господ не иска да станете като него. Ако ядете от плода на знание­то, вие ще станете като боговете!"
Всички реклами са предназначени за жени, а не за мъ­же. Змията е първата рекламна агенция. Тя е пионер в това поприще. Насочила се е към правилния обект. Ако искаш да хванеш мъжа, дръж жената. Веднъж влезе ли в ума й нова кола, трудно ще я откажеш - тя ще вкара новата кола в гла­вата на мъжа си.
***
Щом като веднъж Ева вкусила плода от дървото на знанието, тя изкушила и клетия Адам. Те били изпъдени, изхвърлени, от рая. Смисълът е, че след като станали толко­ва изкусни, знаещи и действащи, те загубили невинността на битието, на която се наслаждавали. Преди това времето не съществувало.
В притчата е казано, че когато Господ ги изгонил, той им казал: "Сега ще има смърт за вас."
***
Животните жи­веят и умират, но смъртта не е техен проблем. Те не сядат да мислят какво е смъртта и може ли да се живее след смъртта или не. Смъртта не е проблем за тях.
zen
zen
Admin

Брой мнения : 178
Join date : 29.06.2013

https://mysticalworld.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите