Светът отвъд нас
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

2 posters

Go down

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА Empty ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

Писане by zen Съб Юни 29, 2013 8:09 pm

Стотици изследвания на психолози и социолози потвърждават все едно и също състояние на нещата:
хората се интересуват истински и искрено само от ТРИ крайно съществени за тях неща. Всеки един от нас е загрижен най- вече
1/ За собственото си здраве
2/ За собствения си интимен живот
3/ За собствената си реализация
***
След редица исторически експерименти, днес ние със сигурност знаем, че никой и нищо не е в състояние да промени човешката природа, която винаги иска да взима, без да дава нещо в замяна.
***
Очевидно е, че инстинктът за самосъхранение движи човека и го прави по рождение егоист. Именно поради това всеки един от нас проявява искрен интерес само към споменатите по- горе ТРИ основни теми.
***
Тъй като не съм нито лекар, нито сексолог, в този си труд ще се спра най- вече на последния от изброените три проблема.
Големият американски актьор Джек Лемън е казал следното: “Не е срамно да умреш; срамно е да живееш зле.”
***
Искам още в началото да разсея някои опасни заблуди. Този, който очаква да узнае от мен някакви хитроумни трикове за бързо и лесно забогатяване, не би трябвало да чете тази книга.
***
Много, много опасно е да подхранвате безпочвени надежди, химери и илюзии в себе си! На този свят никой нищичко не дава даром! Нищо няма да падне в скута ви току така! Без ТРУД няма да се мине! Трябва веднъж завинаги да се примирите с тази аксиома. Мисля дори, че основните предпоставки за успеха са преди всичко три:
ТРУД, УМ И КУРАЖ!

КАКВО НИ УЧАТ ПРЕУСПЕЛИТЕ

Ще започна направо с "тежката артилерия"- небезизвестния Доналд Тръмп
Ето какво казва милиардерът в едно интервю:
1/ Поставете си висока цел и набележете всяка отделна дребна стъпка за постигането и!
2/ Вашата най- главна цел е издигането и преуспяването в работата, с която се занимавате. Целта ви, другояче казано, трябва да бъде абсолютното съвършенство в работата, която извършвате!
3/ Намерете начини и средства да представите себе си като важен и необходим човек!
4/ Работете така усърдно и интелигентно, че сам да си станете шеф!
5/ Не давайте простор на черните мисли!
6/ Никога не търсете извинение за зле свършената работа! Сгрешите ли, признайте си, но не се умилквайте и недейте да раболепничите! Отстоявайте мнението си!
7/ Работете непрекъснато върху себе си!
8/ Започвайте отново и отново!
9/ Силата и честността, съчетани с добре свършената работа, ще накарат хората да ви забележат!
10/ Намирайте време за игри и развлечения!
11/ Вие можете да се справите! Започнете незабавно!


Големият американски мениджър Стенли Бинг е също така много конкретен. Той ни е завещал своите
14 ръководни принципа:

1/ Обръщайте внимание на дрехите,които носите.
Ще си позволя да добавя, че обувките и шапката са също така от първостепенна важност, защото хората забелязват най- напред тях. Хубавите (и по възможност лъснати) обувки предразполагат- те говорят както за наличието на вкус и характер, така и за известна състоятелност. Същото може да се каже и за удачно подбраната шапка.

2/ Никога не казвайте какво мислите!
Казвайте само това, което хората искат и очакват да чуят от вас! За целта трябва да се научите да слушате. Така много бързо ще проумеете, какво очакват другите от вас.
Умението да изслушвате събеседника си е особено ценно тогава, когато разговаряте с важен конкурент. Тази ваша способност ще ви помогне да разберете неговите мотиви и планове. Така ще можете своевременно да предотвратите ходовете му и до голяма степен да ги неутрализирате.

3/ Бъдете мили и любезни с всички! Наложи ли ви се все пак да наругаете някого, не прекалявайте с грубостта!
Ако един ден се изправите пред избора- да унищожите ли някого, или да му помогнете, изберете второто! По този начин у хората ще нараства увереността, че вие сте заслужили успеха си.

4/ Не жертвайте семейството и приятелството в името на парите! Бизнесът си е бизнес и си остава само бизнес. Не се лишавайте от обич и уважение заради него!
Това означава също така, че не би трябвало да допускате в личния си живот хора, които нямат собствен личен живот.
Избягвайте заседанията, които започват в 18 часа. Освен ако не става дума за жизнено важни въпроси.
Не пропускайте да излезете своевременно в отпуск! Направете го веднага, щом почувствате първите признаци на умора. Това обикновено става по- трудно, отколкото ви се струва.
Напуснете веднага онази фирма, която се бърка в личния живот на своите сътрудници. Използвайте пълноценно почивните дни и никога не ги жертвайте в името на работата!

5/ Бъдете по- снизходителни към възрастните си колеги! Мнозина от тях работят с последните си сили! Не бъдете прекалено раздразнителни, ако те не могат да следват вашия ритъм.
Най- важното правило в това отношение е следното: не позволявайте да се разбере, че с нетърпение очаквате пенсионирането на този или онзи. Така само ще си създадете излишни врагове.

6/ Помъчете се да разберете своите възможности и граници! Така няма да се налага друг да ви ги посочва...

7/ Онова, което можете да направите без чужда помощ, трябва да свършите сами! Не се мъчете да прехвърляте досадни, маловажни и трудни задачи на другите около вас!

8/ Не завиждайте! Чуждите успехи са без значение за вас! Винаги ще има хора, които са постигнали по- добри резултати, без да притежават вашите качества. Така е устроен животът. Примирете се с това положение и престанете да се измъчвате с тези болезнени за вас въпроси. Защо трябва да си блъскате главата над това?. Подобен род размисли само ви похабяват. Те в никакъв случай няма ви помогнат да преуспеете.
Помъчете се да извличате щастливи усещания от всичко, с което се занимавате. Може да звучи наивно и нереалистично, но нищо не ви пречи да опитате...

9/ Никога не свиквайте съвещание за нещо, което можете да уредите и по телефона! Не използвайте телефона, когато работата може да се уреди и с електронната поща! Не изпращайте електронна поща в случаите, когато няколко думи, разменени в асансьора, могат да свършат същата работа.
Не си губете времето с командировки, само за да покажете колко сте важни. Избягвайте високопарните приказки и емоциите; бягайте от всичко, което не води до конкретни резултати!
Завместо това се помъчете да уредите бързо натрупаните задачи и преминете към следващите. Когато обаче съвещанието е неизбежно, не забравяйте да си вземете химикалката!

10/ Бъдете винаги лоялни, дори тогава, когато това не е във ваша полза! Такова поведение се забелязва и цени от високопоставените люде. За добро или за зло точно така стоят нещата и с липсата на всякаква лоялност.

11/ Не се опитвайте да прехвърляте своите грешки върху другите! Не упреквайте никого за неговите грешки, колкото и трудно да ви е това.
Помнете преди всичко едно: НИКОГА не се оправдавайте, дори и тогава, когато действително сте объркали нещо! Хората, разполагащи с власт, не обичат оправданията и обясненията. Ние всички грешим, но само неудачниците търсят оправдания за грешките си!
В тази връзка се сещам за един афоризъм на Фридрих Ницше: "Оправдават се само виновните."

12/ Останете във фирмата, в която сте! Стискайте зъби, докато престоят ви в нея стане напълно невъзможен.
Вътрешният живот на една фирма е многообразен и сложен. Необходимо е много време, за да се интегрирате в него и да проумеете изцяло своята роля в тази малка общност. Не забравяйте все пак, че хората навсякъде са едни и същи, а кариерата изисква своето време.
Този, който през две- три години сменя работата си, няма да има възможността да изгради търпеливо своята кариера. Хората, които често менят работното си място, го правят по правило до края на професионалния си живот. Винаги ги използват, но никога не ги ценят! Те си остават аутсайдери и по принцип са встрани от големия бизнес.

13/ Не бъдете прекалено алчни! Младите хора просто нямат времето и възможността да се доберат бързо до големи пари и богатства. Стига да не са ги наследили, разбира се. Нужни са много усилия и огромно търпение за изграждането на една бляскава кариера.

14/ Помъчете се да извлечете и някакво удоволствие от работата си! А ако не можете, примирете се със сивотата на трудовото ежедневие. Никъде не е писано, че работата трябва да доставя удоволствие. В крайна сметка става дума за бизнес и пари, а не за ветроходство, секс или разходки сред природата...
***
Мнозина от вас ще сметнат някои от тези съвети за цинични. Подобни неща обаче е проповядвал още Макиавели, който внушавал на всички дипломати и политически дейци, че трябва да се придържат на всяка цена към следните 5 постулата:
1. Мълчи, колкото се може повече!
2. Наложи ли ти се да говориш, никога не казвай какво мислиш!
3. Изопачавай истинското значение на думите!
4. Заблуждавай другите дори и с външния си вид!
5. Постави хитростта над морала и закона!

Нека не забравяме, че съветите на Макиавели може и да са полезни за политиците, но те не винаги са удачни в бизнеса. Какво имам предвид?...
Бизнесменът е изцяло зависим от пазара, т.е. от клиента. Към клиента, който винаги е прав, който винаги е ЦАР, съвременният предприемач трябва ВИНАГИ да бъде ЧЕСТЕН! Освен това представите за морал на един мислител от ХVI век едва ли са валидни и в наши дни...
zen
zen
Admin

Брой мнения : 178
Join date : 29.06.2013

https://mysticalworld.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА Empty Re: ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

Писане by zen Съб Юни 29, 2013 8:10 pm

"Успехът има много бащи", гласи една поговорка.
Интересно е обаче да се знае, кои са неговите "законни бащи".
Ето как вижда нещата големият американски мотиватор Лес Браун:

1/ БЪДИ АКТИВЕН!
В наши дни много хора са склонни да прехвърлят вината за техните несполуки върху другите. На едни им пречат родителите, на други- държавните чиновници. Най- примитивните пък смятат, че са жертва на някаква "черна магия".
Преуспелите не мислят така. Техният девиз гласи: "Когато искам нещо, аз го постигам сам- с моя ум, с моите ръце. Аз съм господар на моята съдба!"
Лес Браун не отрича, че в живота има неща, които ние не можем да контролираме. Това са фактори като миналото, природата, околната среда...
Човек може обаче да окаже решително влияние върху собствените си мисли и дела. Да поемеш отговорност за собствения си живот- това е първата стъпка към успеха. Тя ни дава възможност да определяме сами нашата съдба.

2/ ЖИВЕЙ СЪЗНАТЕЛНО!
Качеството, което различава мотивационните експерти от техните съвременници, е способността им да живеят съзнателно. Съзнателният живот означава: да правиш онова, за което мислиш, че си предназначен.
Какво трябва да направим за да заживеем съзнателен живот?
Tрябва да се мисли, трябва постоянно да се мисли и да се търсят нови и все по- добри възможности. Това е съзнателният живот, останалото е тление, вегетиране...
Важно е да знаем и да помним едно: ние постоянно трябва да се борим с всичко онова, което ни тегли надолу. Умствената леност е комай най- тежкият воденичен камък, увиснал на нашите вратове...

3/ НАБЕЛЕЖИ СИ ЦЕЛИ!
Ако искате да постигнете нещо без предварително набелязан план, ще заприличате на човек, който е тръгнал да обикаля света без географска карта. Безумното разпиляване на сили, енергия и пари ще ви принуди да се предадете, преди да сте постигнали целта си.
Нещо повече- установил съм, че всички ЗАПИСАНИ планове неминуимо се осъществяват- своевременно и точно!

4/ БЪДИ ИЗДЪРЖЛИВ!
Хубаво е да притежаваш слава, голяма къща и милиони в банката. Проблемът е в това, че всички са се устремили натам. Само че преуспелите са намерили начин да осъществят мечтите си. Те действуват и не се оплакват от трудностите, с които се сблъскват.

5/ OБРАЗОВАЙ СЕ!
Постарайте се да усъвършенствате себе си и своята работа! Мотиваторите ни съветват: "Изучете действията на преуспелите и ще разберете, какво правят най- добрите от тях. Не по- малко важно е да проумеете как точно го правят те. След това се постарайте да работите като тях."

6/ БЪДИ УПОРИТ!
Може да прозвучи банално, но ако се устремиш към набелязаната цел, за отказване и дума не може да става. Трябва да сте готови да дадете всичко от себе си, за да постигнете целта си.

7/ НЕ ОТЛАГАЙ НИЩО!
Отделете колкото се може повече време за осъществяването на вашите планове и мечти. Винаги си задавайте въпроса, дали това, което вършите в момента, ще ви помогне да преуспеете. Ако това не е така, потърсете незабавно други начини и пътища!


KAKВО НИ УЧАТ ФИЛОСОФИТЕ
Големият американски философ от немски произход Ерих Фром смята, че за да има човек успех, той трябва да развие в себе си 4 основни качества:
1/ ДИСЦИПЛИНА
2/ ТЪРПЕНИЕ
3/ ВСЕОТДАЙНОСТ
4/ КОНЦЕНТРАЦИЯ
Напълно съм съгласен с това и дори искам да добавя нещо към казаното от Фром. На всеки трябва да е ясно, че дори и да възпита изброените качества в себе си, той не ще съумее да се възползва от тях пълноценно, ако не е в добра ФИЗИЧЕСКА КОНДИЦИЯ. Защото в крайна сметка всичко е въпрос именно на КОНДИЦИЯ.
***
Без здраве няма изява! Затова наред с всичко друго, ние непрекъснато трябва да се грижим и за здравето си. Нещо повече- за него трябва да полагаме особени грижи. Това не е чак толкова трудно, ако запомним едно:

КЛЮЧЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО СА ЕЖЕДНЕВНИТЕ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, СЪЧЕТАНИ С ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ!
***

ПОЛОЖИТЕЛНО МИСЛЕНЕ, САМОПОМОЩ И СЪЗНАТЕЛНО
АКТИВИРАНЕ НА ПОДСЪЗНАНИЕТО
Ето какво ни съветват видни представители на американската поведенческа психология в тази връзка:
1. Вие носите в себе си една велика Сила, която не е подвластна на обстоятелствата! Вие можете да станете Свръхчовеци, като никога не забравяте едно: успехът идва първо в съзнанието.
Споменатият вече Наполеон Хил пише по този повод: "Действителността винаги ни поднася това, което очакваме от нея. Ако се мислиш за нищожество, ти действително ще си останеш нищожество."
2. Активирайте "компютъра" на съзнанието, научете се да използвате подсъзнанието си! Впрегнете го за постигането на една голяма цел! Свържете умствените си възможности с всеобхватното подсъзнание! Едва тогава в ума ви трайно ще се настани мисълта за успеха.
3. Най- напред трябва да елиминирате дребните желания и занимания. Търсете и намерете вашето истинско предназначение! Разберете, какво е съществено и важно за вас и го правете!
Необходимо е също така да разберете какво можете в действителност. Разпознайте истинските си дарби и ги реализирайте.
4. Да живееш в миналото или дори да мислиш за него, е равносилно на самоубийство. Не разкопавайте гробове! Спомените много често са болка и блато, а забравата и опрощението- блаженство. Ако пък непременно искате да мислите за отминали неща, припомняйте си радостните мигове, изживявайте отново и отново всичките си успехи и завоевания.
5. Болното и бедно съзнание ще ви направи действително болни и бедни! Обективно погледнато, нито една грешка не е фатална, ако вие самите не я превърнете мислено в такава.
6. Устремете се към ведри и радостни мисли! Обърнете гръб на завистта, гнева, страха и вината. Безпокойството само може да ви поболее7. Обърнете се с лице към светлината в живота! Не обръщайте никакво внимание на сенките и дори на светлосенките!
8. Издигнете се над несправедливостта! Омразата и чувството за мъст спъват и рушат вашата продуктивност!
9. Всяка ваша дума оказва огромно влияние върху другите, но най- вече върху самите вас! Не забравяйте, че каквото и да кажете, вие винаги ще имате поне един слушател и това сте самите вие!
Ако искате да преуспеете, не споменавайте никога нещастието и бедността!! Хленченето е досадно за другите и пагубно за вас!
10. Вие със сигурност ще се превърнете в това, което смятате, че сте!
11. Само вие можете да направите от живота си празник; само вие можете да го превърнете в ад.
12. Продължителната употреба на думи, които изразяват недоволство, отрицание и съмнение, ще ви съсипе. Това е повече от сигурно!
Думите, които използвате трябва да са преди всичко необходими, верни и най- вече любезни. Така както мислите пораждат думи, думите пораждат УСЛОВИЯ. Казано накратко, вашите мисли и думи ще породят определени условия.
13. Учете се не от вашата болка, а от наставленията на по- опитни и мъдри люде. Така до голяма степен ще предотвратите ред лични неприятности.
14. Никога не забравяйте, че не сте сами на този свят. Освен това хиляди мъдреци, живяли преди нас, са ни завещали мъдростта си. Ще я откриете в техните книги.
15. Самодисциплината в крайна сметка не е нищо друго освен хигиена на ума. Казано другояче: не позволявайте на негативни и пораженчески мисли да проникват в съзнанието ви! Пъдете ги оттам и "поливайте" ума си с мисли за здраве, радост, успехи и хармония.
16. Навсякъде и винаги са ви необходими преди всичко спокойствие и вътрешно равновесие! Така и само така ще се възстановите напълно от житейските битки. Спокойствието ще ви помогне да мобилизирате всичките си умствени и физически сили!

Накрая няколко думи и за страха.
Споменах вече, че само идиотите не се боят от нищо. Всеки един от нас изпитва някакви страхове или опасения, но поведенческата психология е изнамерила начини и средства да се борим с тях.
Американският психолог Майкъл Мейсън смята, че страхът ни помага да предугаждаме опасности и проблеми. По този начин той ни тласка към търсенето на решения. Когато обаче страхът ни обсеби изцяло, той може да превърне живота ни в ад.
В такива случаи не е зле да си припомняме, че в повечето случаи страхът не почива на факти, а на ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.


ДЯВОЛЪТ СЕ КРИЕ В ПОДРОБНОСТИТЕ
Общувал съм с безкрайно амбициозни люде, които напразно се блъскат ден и нощ, но в крайна сметка не постигат нищо съществено. Макар че целите им на пръв поглед изглеждат реални, разумни и постижими.
Провалът им се дължи най- вече на това, че те не си създават още в самото начало цялостен план, общ подход, т.е. СТРАТЕГИЯ. Можем да го кажем и по друг начин: има много талантливи, умни и работливи хора, които не възприемат още в самото начало ПРАВИЛНАТА ЛИНИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ.
***
Създаването на един такъв общ план набелязва всеки отделен етап към целта. Той включва освен това и конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде преодолян определен етап.
Накратко: стратегията изяснява всички детайли още в самото начало и набелязва начините и средствата за тяхното успешно преодоляване.
***
Грешката, която повечето хора допускат е тази: те мислят, че интелектът, ерудицията и доброто образование са достатъчен залог за успех в живота. За добро или за зло нещата не стоят точно така. За никой не е тайна, че в наши дни светът е пренаселен от интелигентни и образовани неудачници.
***
По отношение на образованието мога да кажа само едно- руснаците имат такава една поговорка: “Образованието ум не дава.”
***
Амбицията, както вече отбелязах, също не винаги е залог за успеха. Та кой не иска да стане милионер?... Кой няма тази амбиция? Мнозина смятат, че неукротимият им стремеж към богатство, съчетан с прилично образование, може да свърши работа. За съжаление тази сметка не е вярна.
Амбициозните и образованите не винаги преуспяват. Така е устроен животът. Той е такъв, какъвто е! Дали това ни харесва, или не ни харесва, е без всякакво значение...


На този свят съществуват и функционират обаче ред правила и всеки, който ги проумее и действува в унисон с тях, се сдобива с по- големи възможности за успех.
В следващите глави ще ви запозная с тези правила, но преди това искам да изтъкна нещо много, много важно.

ПРОЯВЯВАЙ ЗДРАВ РАЗУМ !
Интелектът не е достатъчен, необходим е най- вече ЗДРАВ РАЗУМ! Интелектът, високият коефициент на интелигентност не са никаква гаранция за успеха!
***
Нека да се върнем сега към понятието ЗДРАВ РАЗУМ. Под него аз разбирам възможността да се правят конкретни изводи за ежедневни проблеми и то винаги, когато това е необходимо.
Успоредно с това сме длъжни да долавяме изискванията на времето, в което живеем. Не можеш примерно да предлагаш подкови и волски каруци на автомобилисти и да очакваш бляскави финансови резултати.

Правилните решения предопределят ефикасността на нашите действия.
В това отношение съществуват 8 простички правила, с които винаги трябва да се съобразяваме:
1.Човешките реакции са предсказуеми. Обиждаш ли хората, и те ще те обиждат. И обратно- уважаваш ли ги, и те ще те уважават.
2. Хората вярват в това, в което вярват, независимо от това, дали то е вярно или не. В действията си хората, колкото и странно да звучи това, НЕ СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ РАЗУМА!
При това положение всеки опит да промените човешката природа е повече от глупав. Просто им давайте това, което искат и очакват от вас. Тогава успехът ви е в кърпа вързан
Човек трябва да прави не това, което иска, а това, което може да продаде на свободния пазар.
3. Знаещите хора трябва да са по- толерантни и отстъпчиви към по- малко информираните.
4. Хората реагират отрицателно към всичко, което не разбират.
5. Чуждите постъпки се смятат за правилни, когато се отнасят само до извършителя им.
6. Хората се интересуват само от себе си и от собствените си проблеми
7. Най- добрият начин да раздразните някого, е да се противопоставите на навиците му.
8. Аргументи не се печелят чрез просто съгласие или несъгласие.
Хората ценят нашите дела дотолкова, доколкото могат да извлекат някаква ПОЛЗА от тях!
В тази връзка още нещо. Струва си да се замислите над така наречения универсален закон на взаимодействието, който гласи:
"В същата степен, в която давате на другите това, от което се нуждаят, те ще ви дават онова, от което пък вие се нуждаете!"
***
Казаното по- горе може да бъде формулирано със строгия език на икономиката по следния начин:
В условията на пазарна икономика човек не бива да прави онова, което иска и може, а само онова, което ЩЕ МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ!
***
Наблюдавам от години нашата интелигенция, която непрекъснато се оплаква от това, че властите и хората не и обръщат достатъчно внимание.
В това е и цялата трагедия на нашата интелигенция. Мнозина от нашите интелектуалци не могат да проумеят, че в повечето случаи те предлагат волски каруци на автомобилни състезатели...
zen
zen
Admin

Брой мнения : 178
Join date : 29.06.2013

https://mysticalworld.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА Empty Re: ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

Писане by zen Съб Юни 29, 2013 8:11 pm

ОПОЗНАЙ РАБОТАТА СИ !
Нищо не допринася така за успеха както дълбокото познаване на това, което вършите. Причината за повечето провали е НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, която върви ръка за ръка с нейната по- грозна сестра НЕЕФИКАСНОСТТА!
***
Много често бедите започват със самия избор на професия. Постарайте се честно и обективно да откриете вашите таланти и способности, защото те и само те могат да ви издигнат.
Ще го кажа другояче:
“ За да вървите непрекъснато напред и нагоре, трябва да вземете и използвате максимума от силните си страни и да неутрализирате до минимум слабостите си.”


ВЯРВАЙ В СЕБЕ СИ !
Разчитайте изключително и само на собствените си сили и способности!
Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва непрекъснато да изтъквате вашата стойност и самостоятелност. Не означава също така, че трябва с надменност и високомерие да издигате стена между себе си и другите. Всяко високомерие рано или късно се наказва!
Ако не вярвате истински в нещо, по- добре ще е изобщо да не се захващате с него. Колебанието ще ви смаже! Отдавна е установено, че нерешителните винаги губят! Обратно- известна доза фанатизъм може до голяма степен да ви предпази от колебанията и съмненията.
***
В тази връзка непременно трябва да отбележа, че МЕЧТИТЕ и НАДЕЖДИТЕ са лишени от два крайно необходими за успеха фактора: ВЯРАТА и УВЕРЕНОСТТА В СОБСТВЕНИТЕ СИЛИ. Като казвам вяра, аз нямам предвид сляпата религиозна вяра. Вярвайте в себе си; бъдете уверени в собствените си сили и възможности!
***
Близо до ума е, че ленивите, киселите и неуверени хора не живеят добре. Техният живот не е нито успешен, нито много весел. И обратно, този, който действа така, като че ли при него неуспехът е изключен, постига изключителни неща.
Вие никога не бива да се съмнявате в собствените си сили. Култивирайте в себе си твърдото убеждение, че можете да постигнете всичко в живота! Тогава действително ще го постигнете!
***
Но как да стане това на практика?...
Седнете или легнете удобно. Прогонете всички ежедневни проблеми от ума си. Когато постигнете състояние на пълно спокойствие, почнете да повтаряте една словесна формула, станала известна под санскритското си наименование "мантра". В конкретния случай най- подходяща за целта е формулата “Аз съм сигурен в успеха!"
Затворете очи, отпуснете се, прогонете всички мисли от съзнанието си. Дишането ви трябва да е равно и дълбоко.
Длъжен съм да ви предупредя освен това, че не бива да повтаряте мантрата механично. Необходимо е всеки път да вниквате в смисъла на думите, които си повтаряте.


ПОДДЪРЖАЙ ВИСОКО ОБЩО НИВО !
Още Дейл Карнеги е отбелязал в забележителната си книга "Как да печелим приятели и да влияем на хората", че способността на човека да приказва е най- късият път към издигането. Затова, искаме ли да успеем в живота, ние, според него, трябва да притежаваме следните качества:

1. БОГАТ РЕЧНИКОВ ФОНД И УМЕНИЕТО ДА СЕ ИЗРАЗЯВАМЕ ДОБРЕ
В крайна сметка и тук всичко опира до КОМУНИКАЦИЯТА. За да имаме какъвто и да било успех, е необходимо да знаем как да общуваме с хората.
Трябва винаги да се помни едно: ДА ОБЩУВАШ ОЗНАЧАВА ДА СЪБЛАЗНЯВАШ!
В това отношение съществуват няколко простички правила, набелязани навремето още от Карнеги. Те си остават в сила и до днес. Иска ми се да ви запозная с тях:
- ПРОЯВЯВАЙТЕ ИСТИНСКИ ИНТЕРЕС КЪМ ХОРАТА!
- НЕ СНЕМАЙТЕ УСМИВКАТА ОТ УСТАТА СИ!
- ИМЕТО НА ЧОВЕКА Е НАЙ- ВАЖНОТО И НАЙ- ПРИЯТНО ЗВУКОСЪЧЕТАНИЕ ЗА НЕГО!
- БЪДЕТЕ ДОБРИ СЛУШАТЕЛИ! ИЗСЛУШВАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО СЪБЕСЕДНИЦИТЕ СИ И ГИ НАСЪРЧАВАЙТЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА СЕБЕ СИ!
- В РАЗГОВОРА ТЪРСЕТЕ ТОВА, КОЕТО ИНТЕРЕСУВА ДРУГИЯ!
-ПОСТЪПВАЙТЕ ТАКА, ЧЕ ДРУГИТЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТ ВАЖНИ!

2. ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЧЕТЕНЕ
Колкото повече и по- бързо четем, толкова по- добре за нас. Не забравяйте, че най- големите умове на човечеството са "попивали" между 40 и 60 страници на час!

3. ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПИСАНЕ
Много важно е, както вече отбелязах, умението да се изразяваме ясно и понятно, когато общуваме с хората. Не по- малко важно е да се изразяваме добре и в писмена форма.

4. ВИСОКО НИВО НА СТРЕМЕЖИТЕ
Трябва да си поставяме много високи цели. Ако мечтаете само за някакво нищожно
повишение на заплатата, вие може би някой ден ще го получите. И какво от това?.


ЕЖЕДНЕВНО РАЗГРАЖДАНЕ НА СТРЕСА!!
Ще приведа моите простички правила за разграждане на стреса. Искам дебело да подчертая, че към тях трябва да се придържаме много стриктно и да ги прилагаме в живота си ПОСТОЯННО И МЕТОДИЧНО, защото е повече от ясно, че стресът няма почивен ден.

Ето ги и самите правила:
1/ НЕ СЕ ЛИШАВАЙ ОТ СЪН!
Пак ще повторя: жената се нуждае от осем часа сън в денонощието, а мъжът може да мине и със седем. Повече от осем часа сън са необходими само на непоправимите лентяи.
Винаги трябва да помним обаче, че най- здравословен и пълноценен е сънят преди полунощ. Свикнете ли един път да си лягате преди 22 часа, вие ще сте направили много за психическото си здраве.
Тук му е мястото да спомена, че монасите, посветили живота си на Йога, лягат преди залез слънце и стават преди слънцето да изгрее! Спазвайки това желязно правило, те живеят средно по 120 години и смятат, че една от главните причини за това, е точно този начин на пълноценна почивка.

2/ ТИ ИМАШ НУЖДА ОТ РАЗВЛЕЧЕНИЯ!
Почивката, освен достатъчно сън, трябва да включва и развлечения.. Да не забравяме хобито- отделеното за хоби време. ще измества за известен
период неприятните мисли и емоции от съзнанието ви, а това е едно огромно разтоварване и облекчение.

3/ ХРАНИ СЕ СПОКОЙНО!
Няколко пъти споменах, че според Аюрведа човек е това, което яде. Много важно е също така, как се храним!
Хранете се бавно, хранете се в седнало положение, дъвчете добре и не гледайте телевизия по време на храненето

4/ ЗАОБИКАЛЯЙ КОНФЛИКТНИТЕ СИТУАЦИИ!
Едно древно самурайско правило гласи: "Битката печели винаги този, който не участвува в нея!" Именно поради това е важно много внимателно да заобикаляте конфликтите. Вие трябва преди всичко да щадите и съхраните себе си. Споровете и пререканията оставете на другите. На духовития Оскар Уайлд принадлежат думите: "Спорят само безнадеждните кретени!"
Искам да ме разберете правилно- заобикаляйте само онези конфликти, които са напълно ненужни и по правило не водят до нищо.

5/ НАУЧИ СЕ ДА КАЗВАШ "НЕ"!
Научете се да се пазите и щадите за важните неща в живота. Отказвайте маловажните ангажименти, от които няма да имате никаква полза. Отказвайте, без да давате каквито и да било обяснения! Вие никому не дължите каквито и да било обяснения! Пък и обясненията нищо не обясняват!


6/ НУЖНА Е ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ!
Необходимо е едно постоянно и трайно физическо усилие. Не е необходимо да вдигаме тежести, да пробягваме километри или да се потим с часове във фитнес- салоните. Много специалисти дори смятат, че този вид физически упражнения водят само до износване на тъканите.
Всекидневните разходки на чист въздух са най- доброто средство за укрепване на нервната система. Особено, ако по време на разходките имате непосредствен контакт с природата. Не бива да забравяме също така, че тези разходки трябва да имат продължителност от 20 до 50 минути.

7/ НЕ СЕ ВРЪЩАЙ ПОСТОЯННО В МИНАЛОТО
Трябва да живеем тук и сега! Много често спомените пречат и помрачават настроението. Затова ние трябва да контролираме мислите си и да не им позволяваме да ни отвличат на нежелани места. Казано другояче, ние не бива да ставаме заложници на неприятните си спомени.
Много от светилата на медицината застъпват мнението, че отрицателните емоции са в състояние сериозно да поболеят човека.


8/ ПРОГРАМИРАНИЯТ ХЕПИЕНД
Каквото и изпитание да ви предстои- сделка, изпит или важна среща, вие предварително трябва да сте непоклатимо убедени в това, че всичко ще свърши добре. Не се притеснявайте предварително за неща, които тепърва ще се случват. Не треперете от страх, когато влизате в кабинета на шефа си; не се плашете от изпитателния и строг поглед на вашия професор.
Преди да пристъпите към каквото и да било важно начинание, вие предварително трябва да си представите неговия благополучен за вас изход. Планирайте своя успех, представяйте си своя триумф! И тогава, уверявам ви, резултатите няма да закъснеят.


9/ НЕ СЕ ПРЕСТАРАВАЙ!
Казано е: “Прекален светец и Богу не е драг.”
Надълго и нашироко ви убеждавах, че трябва да планирате живота си. Но не е речено, че трябва да планирате всяка отделна минута от него. Това е ненужно, а и напълно невъзможно, защото човек няма абсолютна власт и пълен контрол над обстоятелствата и времето.
Редно е, а и много полезно, да си давате кратки почивки по време на напрегнатия трудов делник. Паузите, които запълвате с разходки, приятни разговори, слушане на любима музика и пр. ще ви помогнат да “презаредите батериите”... Чрез тях мозъкът си почива, след което работата ви със сигурност ще бъде по- ефективна.

10/ ДЕЛЕГИРАЙ ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
Мнозина от нас допускат една голяма грешка- те искат непременно да присъствуват на всяка една фаза от трудовия процес. Този вид хора тичат като бесни от едно място на друго, вдигат пушилка и създават голямо напрежение около себе си.
Прехвърлете малко от служебната поща, която всеки ден трябва да преглеждате, на някой от колегите си. И така нататък, и така нататък,... все в този дух.
Това са моите правила за противодействие на стреса. Научете се да ги прилагате в живота и вие много скоро ще почувствате благотворното им влияние върху вас!


ПОСЛЕСЛОВ
Ще бъда пределно кратък и ясен:
Какъвто се виждаш, такъв и ще станеш! Ако предвиждаш успех, ще го постигнеш. Предвиждаш ли провал, със сигурност ще се провалиш!
ЗА ДА УСПЕЕШ, ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИШ ПРЕУСПЯЛ! Още великият Марк Аврелий е казал: "Нашият живот е това, което ние мислим за него."

ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ ВСИЧКО, КОЕТО РАЗУМЪТ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ, СТИГА ДА Е ПОВЯРВАЛ ИСТИНСКИ В НЕГО!
Именно поради това вие трябва да настроите съзнанието си на вълната на успеха.
zen
zen
Admin

Брой мнения : 178
Join date : 29.06.2013

https://mysticalworld.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА Empty Re: ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

Писане by isida Чет Юли 04, 2013 2:56 pm

Не успях да го изчета на един път но е много интересно.

isida

Брой мнения : 1
Join date : 01.07.2013

Върнете се в началото Go down

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА Empty Re: ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите